Først så vil jeg si følgende: Det sies at «kids do well, if they can». Omtrent det samme gjelder foreldre: de aller fleste gjør det godt, når de kan.

Tenårene er en utrolig verdifull og samtidig kritisk periode, der foreldre kan få til mye. Selv om det kanskje ikke alltid føles slik. Tenårene betegnes også som en «second chance» på grunn av at hjernen gjennomgår store endringer, og ungdommen begynner å utvikle en mer autonom og voksen personlighet. Det som blir oversett altfor ofte, er at det er en fantastisk mulighet for foreldre til å utvikle relasjonen med sine ungdommer, og styrke deres gode egenskaper.

Premisset mitt – som jeg fokuserer på i mine foredrag/seminarer – er enkelt:

Du som mor, far eller besteforelder har mye mer å by på enn det barnet ditt tror. Ved å faktisk vise hva du har å by på, så vil du hjelpe dine – og alle våre – ungdommer aktivere sine gode egenskaper og styrker. Slik vil de oppleve mer anerkjennelse, mer mening, mestring og autonomi. Og det er akkurat det de har behov for!

Utgangspunktet for dette er min kontakt med hundrevis av ungdommer, og hundrevis av foreldre, utallige møter og gjentatte samtaler om deres ønsker og behov, tanker og følelser, væremåter og valg.

Strategier som vil hjelpe deg:

  • Bli en større ressurs for dine ungdommer og styrke familiebånd
  • Få mer kraft i rollen som forelder eller besteforelder for en tenåring
  • Få mer av de gode følelsene, og mer optimisme!
  • Dette gjør jeg gjennom mine foredrag og seminarer.

Å være forelder for en ungdom trenger ikke være komplisert – men det er aldri lett. Det mest verdifulle er sjeldent det letteste. Ingenting av det jeg legger fram, er lett å gjøre. Tingene jeg snakker om er så enkle, naturlige og virkningsfulle som de kan bli – men de er ingen magisk tryllepinne. De er en veiviser, en formel, for å hjelpe med å ta i bruk ressursene vi allerede har i oss, for å styrke gode relasjoner – med flere gode følelser, flere gode tanker, og dermed skape flere gode resultater. Men det er du som skal skape disse, ved å ta i bruk dine gode egenskaper og erfaringer ved hjelp av denne formelen. Det er du som skal bruke veiviseren for å bevege deg i den retningen du ønsker.

Det krever innsats og optimisme. Det krever at du er i stand til å takle motstand, og tåle avvisning, over tid. Som forelder for en ungdom, så er du sannsynligvis god på det allerede. Og det vil gjøre alt lettere. Fordi alt krever øvelse, prøving og feiling. Alt krever refleksjon. Alt krever tid. Men resultatet av dette, spesielt på lengre sikt, er alltid verdt innsatsen. Så la oss fortsette videre, sammen.

Les mer om mine foredrag/seminarer her

Last ned min gratis e-bok: Styrkemeny