Nysgjerrig på hvordan du kan bruke positiv psykologi, og din egen innstilling, til å styrke deg selv? Få 3 sentrale mentale tips fra meg her.

Hva driver deg fremmover? Jo – dine styrker.

Dine styrker er dine gode egenskaper. Hvis du vet godt hva disse er og jobber med å bruke de bevisst, så vil det gjøre at de vokser, og skaper flere gode følelser. Dermed vil vi føle oss bedre, få bedre relasjoner, og bedre resultater. Men for å vite hva vi har, og bruke det bedre, trenger vi både kunnskap og et språk som hjelper oss med dette.

Dette får vi gjennom en gren av psykologien kalt Positive Psychology. Den kan du lese mer her, som linker til programmet utviklet av grunnleggeren, tidligere president i den amerikanske psykologforeningen (APA), Martin Seligman.

Positiv psykologi

Positiv psykologi fokuserer på hvordan vi kan videreutvikle våre gode egenskaper og følelser, og slik få et enda bedre liv.

Dine karakterstyrker er det du er god på. Det er dine gode egenskaper som vekker gode følelser, og som gir deg en opplevelse av at «dette er riktig, dette er meg» når du bruker dem.

I motsetning til den typen psykologi vi vanligvis møter gjennom kontakt med helsevesenet, som fokuserer primært på behandling av avvik og lidelser, så betegnes den positive psykologien som den vitenskapelige studien av god menneskelig fungering, og av det som gjør livet godt å leve.

En av grunnpilarerene i dette er dermed en større oversikt over positive menneskelige karakterstyrker. Den er til for å hjelpe oss finne våre egne, slik at vi kan videreutvikle de vi er gode på, gjenkjenne de som andre er gode på, og avdekke flere som vi med fordel kan bruke mer. Resultatet? Mer drivkraft, glede og optimisme – og en bedre selvfølelse.

Det som er fantastisk, er at i utgangspunktet så er det ingen forskjell på psyken som jeg, du, Einstein eller Northug har. Det som skiller oss er hvordan vi har brukt den, men funksjonaliteten til psyken er den samme – selv om vi har forskjellige sterke sider, så kan alle vi utvikle de samme egenskapene. Det er bare et spørsmål om innsats, tid og treningsmetode. Og det mest avgjørende elementet i bunn, er innstillingen jeg og du har.

3 aspekter

Vi har alle sammen 3 ting: En hjerne, en selvfølelse og karakterstyrke.

Dette må du bruke til din fordel. Her gir jeg deg tre sentrale råd:

Tips 1: Tren den metale muskelen

Hjernen, selvfølelsen og karakterstyrkene fungerer akkurat som en muskel. Det fine med en muskel er at den kan styrkes.

I min gratis E-bok #Styrkemeny – gir jeg deg en grundigere innføring i hvordan du kan gjøre nettopp det. Last den ned her.

Her viser jeg deg hvordan du enkelt kan avdekke og bruke dine mentale ressurser – og styrke deg selv gjennom mental trening.

Tips 2: Bruk viljen din

En del av den mentale treningen handler om å ta i bruk dine tanker aktivt. Vi har alle viljestyrke, pluss mange spesielle egenskaper og karakterstyrker – som vi ofte glemmer å ta i bruk.

Det fantastiske med psyken vår, er at den har en utrolige evne til å påvirke seg selv gjennom tenkning. Hvis vi vil noe – så påvirker det enormt. Bruk denne kraften! Bruk viljen din.

Det kan være lett, og det kan være vanskelig. Men som det sies: «Vil du bli tøffere? Vær tøffere».

Tips 3: Påvirk deg selv


Vi påvirker oss selv – og hverandre, hele tiden. Positivt og negativt. Å påvirke, er en av våre mest grunnleggende evner. Så da er det bare å ta denne evnen i bruk.

Spør deg selv: Hvorfor tar jeg de valgene jeg tar?

Svaret kan være fordi du har mennesker rundt deg, som igjen har tanker, følelser og meninger – eller fordi du er deg, og har dine egne tanker, følelser og meninger. Som regel er det en kombinasjon. Det er helt greit. Men husk på: Den eneste måten du kan ta et aktivt valg i ditt liv, som er rett for deg, er å aktivt påvirke utfallet.

Ikke bare la livet ditt være opp til noen andre.

Er du interessert i å lese mer?

LAST NED MIN GRATIS E-BOK: STYRKEMENY HER: (klikk på bildet)

Målet med Styrkemeny er å rette fokuset på mulighetene vi alle har til å styrke oss selv. Dette gjøres ved å peke ut de viktigste styrkeområdene og metodene. Styrkemenyen er nettopp det en meny er – den gir en oversikt over det som er tilgjengelig. En meny skal inspirere oss til å prøve ut en ting den ene dagen, og kanskje en annen den neste, avhengig av hva vi trenger.
Behovene kan våre kan variere. Men en større innsikt i hva vi faktisk har i oss, og hva vi kan bruke og videreutvikle, er fundamentet for å være en god, sterk og happy sjef i eget liv.

Photo by photo-nic.co.uk nic on Unsplash